Discriminare?

luni, 19 octombrie 2009

Dupa concertul Madonnei din Bucuresti au fost destul de multe discutii referitoare la mesajul ei anti-discriminare cu privire la tigani. La unul dintre articolele scrise pe aceasta tema, printre comentarii, spusese cineva ca daca strainii ii apreciaza si ii apara atat de mult pe tigani, ar face bine sa-i ia la ei, adaugand pe urma ca in mai putin de o saptamana i-ar trimite inapoi in Romania.

Sa nu ma intelegeti gresit, nu sunt rasista, ba poate chiar din contra imi place sa socializez cu persoane de diferite rase, diferite nationalitati pentru ca intotdeauna mi-a placut sa aflu cat mai multe lucruri despre felul in care traiesc si gandesc "ceilalti". In privinta tiganilor insa, ii impart in 2 categorii total diferite. Pe una dintre ele o dispretuiesc la maxim, iar pe cealalta o apreciez foarte tare.
Cea dintai categorie este alcatuita din acea parte de "rromi" pe care nu cred ca ar putea-o suporta vreo cineva. Aici includ, evident, pirandele cu fustele inflorate si galbeni in par, puradeii care vin si cersesc (iar daca nu le dai nimic te scuipa sau te injura), regii manelelor, imparatii de-si fac castele din banii cersiti de odrasle prin Italia si Spania dar nu au nici macar apa sau curent in acele "palate".

Nu cred ca ar mai fi nevoie sa-mi si motivez sentimentul de dispret fata de natia de mai sus dar, ca sa fac o paranteza, cand eram mica aveam in scara 2 familii de tigani (nu erau chiar genul acela cu fuste, palarii negre, pleata nespalata si impletita, dar orisicum...). Aveam pana in 10 ani si se intampla ca seara cand era ora de venit in casa, daca eram singura pe scara, sa-mi fie frica sa trec prin fata apartamentelor respective, asa ca urcam in goana 4 etaje fara sa ma mai gandesc la cine iese pe usa sau cat zgomot fac. De ce-mi era asa frica? Pai se intampla ca unul dintre indivizii respectivi sa se tot fi plimbat prin inchisoare si sa tot fi avut tentative de sinucidere (chiar l-am vazut in fata scarii cum se taia pe piept si brate cu lama si se rugau cei de la ambulanta sa-l ia la spital.. in locul lor l-as fi aplaudat).

Cea de-a doua categorie de tigani este formata din oameni care in ciuda rasei au ajuns sa fie oameni cu carte, sa fie oameni de care nu ar trebui sa ne fie rusine, oameni cu un statut important. Vazusem saptamana trecuta in statia de la Universitate o studenta tiganca. In gand am felicitat-o. Se vedea dupa felul in care era imbracata ca bani nu avea, ceea ce inseamna ca sunt mari sanse ca ea sa fi avut bursa. Urmatoarea zi mi-a zis si mama (fiind secretara la una dintre facultatile de la Cuza) ca a vazut chiar multi studenti tigani si ca au avut chiar medii intre 9-10. Mai mult de atat, imi spusese si tata ca la Bacau (daca nu ma insel) este o judecatoare pe care etnia nu a impiedicat-o sa se faca apreciata si respectata. In fata unor astfel de oameni ma inclin pentru ca ei sunt modelele dupa care ar trebui sa se ghideze nu doar tiganii ci si noi, restul.

Asadar... discriminare? NU! Dar nimeni nu poate aprecia hotia, prostia, nesimtirea... Iar ca sa vina strainii (cei care nu trebuie sa se confrunte cu problemele provocate de tigani) sa ne spuna noua (astora de trebuie sa-i suportam zilnic vrand-nevrand) sa incetam cu discriminarea si sa facem mai multe campanii de integrare a acestora in societate (care oricum sunt prea multe), mi se pare absurd si chiar jignitor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu